„Ситуацијата не е воопшто лесна, тешка е. „Навистина, и е објавена правна војна на Русија и земјата треба соодветно да се брани, а понекогаш и да оди во офанзива“, рече министерот во интервју за руската телевизија „Русија 24“, коментирајќи ја заштитата на руските права во странство.
Според него, најголемиот случај против Русија во судовите во странство е случајот со поранешните акционери на ЈУКОС кои од Русија бараат повеќе од 50 милијарди долари. Русија поднесе жалба против одлуката на Апелациониот суд во Хаг, која ќе се разгледува следната година, рече министерот.

Според Чуиченко, руската страна смета дека арбитражата немала право да го разгледува случајот против Русија, бидејќи договорот за енергетската повелба не бил ратификуван.

„Само рускиот парламент може да се согласи и да донесе одлука за ратификација, а во случај на кршење на обврските од страна на Русија, тоа треба да се разгледа со арбитража“. Ние веруваме дека ова, во извесна смисла. „И одлуката на арбитражата да побара ОГРОМНА сума пари од Русија не е ништо друго освен пораз на демократијата “, рече Чуиченко.

Да потсетиме, Апелациониот суд во Хаг ја обврза Русија да плати 50 милијарди долари на поранешните акционери на ЈУКОС. Во 2014 година, меѓународната арбитража и наложи на Русија да исплати повеќе од 50 милиони долари на компаниите „Јукос Универзал“, „Хали Ентерпрајзс“ и „Ветеран Петролеум“, кои се поврзани со поранешните акционери на ЈУКОС.