Трансформацијата на Света Софија во Истанбул во џамија е божја казна за Вселенскиот патријарх Вартоломеј, кој ја призна украинската расколничка црква, смета московскиот и патријархот на цела Русија, Кирил и додаде:

Нема да го критикувам мојот космички колега, но, без сомнение, сè што се случи подоцна во Цариград, во Истанбул, сведочеше за божјата казна. Патријархот Вартоломеј ги воведе расколниците во светилиштето во Киев, во киевската Софија и ја изгуби Софија од Цариград, која беше претворена во џамија.

Ја зедовте Света Софија во Киев од руската православната црква, влеговте таму и воведовте расколници и ја изгубивте сопствената Софија, рече патријархот во традиционалното божиќно интервју на телевизијата Русија 1.

Според него, тешко е да се претстават „евидентните последици што произлегуваат од божјите заповеди“ и „последиците се случиле веднаш, затоа што гревот бил преголем“.

Како што рече патријархот, „сите заедно“ треба да излезат од новата ситуација.

Треба да се молиме едни за други, барем во лични молитви, иако сега е тешко тоа да го правиме во нашата богослужба. Но, треба да се молиме едни за други и да сториме се за да може оваа криза во православието, наметната однадвор, да помине што е можно побрзо. „Руската црква е подготвена да го помине својот дел од патот за да се постигне таа цел“, рече патријархот.

Вартоломеј подлегна на притисокот

Тој смета дека, сè на сè, причината за ова е фактот дека патријархот Вартоломеј, чија позиција во Турција е „многу тешка“, не може и не можеше да го издржи притисокот на „моќната политичка сила поврзана со една од суперсилите“, и не можеше да „покаже сила“ во одреден момент и да каже „не“.

Во врска со ова, поглаварот на Руската православна црква заклучи дека логиката на оние што стојат зад Вселенскиот патријарх и го поттикнуваат конфликтот е „да ја раскинат врската на Русија, православна Русија, со православните браќа и сестри на Медитеранот и на Блискиот исток“.

Според овие стратези, православието играше и сè уште игра многу голема улога во формирањето на духовната и културна заедница и без кршење на православните врски, беше невозможно да се уништи оваа духовна заедница од некои надворешни фактори. Затоа, идејата е едноставна, да се откине Руската црква од грчкото православие, од арапскиот свет, Блискиот исток, со цел да се ослаби православието, додаде патријархот.

Да потсетиме, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган на 10 јули потпиша указ со кој Света Софија повторно се претвори во џамија.

Света Софија е светско културно наследство и многу земји во светот апелираа до Турција да не го прави тоа што го замисли, бидејќи тоа ќе доведе до раскол меѓу христијанскиот свет и Турција.

Изградена во шестиот век, за време на царот Јустинијан, Света Софија беше симбол на православието, но и на моќта на Византија сè до падот на Константинопол на 29 мај 1453 година, кога турскиот султан Мехмед Вториот освојувач, влегувајќи во градот, изврши молитва во ова место за богослужба. Така, таа симболично стана џамија, а Цариград главен град на Отоманската империја.


One thought on “Драматична божиќна порака на рускиот патријарх: Претворањето на Света Софија во џамија е Божја казна за Вартоломеј”

Comments are closed.