Појавата на коронавирусна инфекција може да биде поврзана со истекување од американска биолошка лабораторија, руската влада мора да го покрене прашањето за одговорност за ширење на вирусот. Ова го изјави претседателот на Државната дума на Русија Вјачеслав Володин, цитиран од рускиот весник Независимаја газета.

Врз основа на тоа како молчат сателитските земји на Соединетите држави, како молчат самите САД, може да се извлече еден заклучок: сосема е очигледно дека ова се должи на фактот дека тие дозволија одредено протекување од овие лаборатории, што беа создадени низ целиот свет. Би било правилно владата да го покрене и овие прашања, рече Володин за време на состанокот на Советот на законодавци на Руската Федерација.

Претседателот на долниот дом ги повика Соединетите држави да го прекинат истражувањето, за кое рече дека може да доведе до коронавирус. И нека размислат како да ги надоместат трошоците на сите земји кои страдаа од ова. Јасно е дека тој (вирусот) е пронајден во Вухан. Но, во Вухан, повторно, чија е лабораторијата? Американска. Тие финансираа таму, рече тој.

Според Володин, на симулацијата на вирусот најверојатно се работи паралелно, а тоа го прават Соединетите држави. Доколку ова истражување не биде запрено, светот ќе биде заложник на нови и нови ситуации, предупреди тој.

Во врска со ова, политичарот потсети на функционирањето на американските лаборатории во Грузија и Источна Европа. Ова треба да се стави под контрола. И заедно со огромната работа што ја работите вие, владата, овие прашања треба да се покренат. Ајде да ги разгледаме, и рече тој на вицепремиерката Татјана Голикова.