Офанзивната операција на Украина во Донбас може да предизвика долготрајни битки, а тогаш пред руското раководство ќе се постави прашањето што понатаму, смета докторот за воени науки Константин Сивков во интервју за Украина.ру.

Експертот истакна дека ако Донецк и Луганск бидат оставени на цедило, тогаш немирите брзо ќе започнат во Русија, а ако Москва тајно им пружи помош на самопрогласените држави, сè брзо ќе исплива на површина и проблемот нема да се реши, по што ќе сепак треба да влезат во голем воен конфликт.

Тогаш ќе следува разговор со украинското раководство со предлог за ублажување на нападот. Доколку украинското раководство не се согласи со ова, тогаш, најверојатно, Русија ќе одлучи да започне да испраќа трупи на територијата на југоисточна Украина, рече Сивков.

Според него, ова ќе биде трета фаза, при што главните сили на ударната група на вооружените сили на Украина ќе бидат поразени, границите на Доњецк и Луганск ќе бидат обновени, како што беше случај во Јужна Осетија.

Доколку руското раководство дејствува доследно, треба да очекуваме развој на офанзива во правец на Харков и Одеса, ослободување на Приднестровје и пристап до Црното Море по целата морска граница на Украина, а потоа Русија ќе ги реши сите безбедносни проблеми во сливот на Црното Море, рече експертот.