Пратеник на Државната дума, поранешен главен санитарен лекар на Русија, академик на Руската академија на науките Генадиј Онишченко даде совет за тоа како да се зголеми отпорноста на организмот кон коронавирусот во интервју за руските медиуми.

За да ја зголемите отпорноста на организмот и да го намалите ризикот од инфекција со коронавирус, мора да јадете добро, да го контролирате нивото на витамин Д, кој интензивно го стимулира имунитетот.

Исто така, одржувајте се во добра форма и не заборавајте на физичката активност.

Специјалистот забележал дека ситуацијата со пандемијата се комплицирана поради студената сезона.

Тој ги повика Русите подобро да се грижат за своето здравје и да се облекуваат во согласност со временските услови, бидејќи секоја настинка го ослабува имунитетот.

Тој исто така ја истакна потребата од одржување на нормална температура во куќата.

Во исто време, Онишченко се спротивстави на вкупните ограничувања поради вирусот корона, посочувајќи ја важноста на идентификување и изолација на заразените, што, според него, треба драматично да го намали ширењето на вирусот.

Поранешниот главен санитарен лекар зборуваше и за потребата од изолирање на пензионерите и лицата кои страдаат од рак и луѓето со срцеви проблеми.