Денес, Косово е главниот центар за регрутирање на меѓународниот тероризам, иако западните земји прават се што е во нивна моќ да ја претстават Приштина како „модерна демократија“!

Ова е предупредување на рускиот амбасадор во Обединетите нации, Василиј Небензје, близок соработник на претседателот Владимир Владимирович Путин. Небензје исто така вели дека Западот многу добро знае дека Косово е жариште на организиран криминал и терористи и дека претставува голема опасност за регионот, Европа и целиот свет.

Според рускиот дипломат, несомнено е дека многу терористи се регрутираат на Косово.

Косово е претставено како пример за млада демократија. Но, секој што треба да знае дека тоа е регрутен центар на меѓународниот тероризам. Косово е исто така жариште на организираниот криминал, посочува Небензје.

Во врска со ова, зборувајќи за судењето на поранешниот претседател на Косово, Хашим Тачи во Судот за ОВК, Небензје додава дека Русија се надева на фер судење.

Тоа е специјален суд, и формално не зависи од никого. Се надеваме дека Специјалниот суд за злосторства на ОВК ќе спроведе фер судење и дека секој ќе го добие заслуженото. Затоа што веќе долго време зборуваме за поранешните функционери на ОВК. нагласува Небензје.

Петар Петковиќ, директор на Канцеларијата за Косово и Метохија, вели дека само некој што е неодговорен може да негира дека Косово е безбедносен проблем.

Екстремизмот во Косово и Метохија не беше потиснат во изминатите петнаесет години, но безбедносните предизвици станаа уште покомплицирани со враќањето на радикалните исламисти од Блискиот исток, тешката социо-економска состојба што влијае на развојот на сите форми на екстремизам, но и нелегалното формирање и опремување на албанските паравоени сили, вели тој.