Поранешниот претседател на Југославија и Србија, Слободан Милошевиќ, пред апсењето и екстрадицијата во Хаг, имаше понуди да се скрие во Русија или да замине во друга земја и да го смени идентитетот, но тој одби по краток разговор со сопругата Мира Марковиќ, тврдат директните учесници во тие бурни мартовски денови од 2001 година.

Поранешниот вицепремиер Никола Шаиновиќ вели дека најсериозната понуда до Милошевиќ била поврзана со Русија.

Руски авион требаше да дојде за него и тој требаше да го продолжи животот, како што тоа го стори подоцна неговото семејство. Сепак, ниту тој ниту некој од нас не ги разгледуваше ваквите опции. Тој рече дека не може да се биде врховен командант на армијата во војната, која страдаше толку многу и дека потоа може да побегне кога сè ќе заврши. Беше оперативно и технички изводливо да се сменат идентитетите без никој да знае. Некој Петар Петровиќ ќе поминеше на граница со пасош, а тоа дури не мораше да го знае ниту земјата во која ќе дојдевме.

И подоцна, кога дојдоа новите власти, беше речено дека нема да создадат проблем за заминување на Милошевиќ. Не можам да го кажам името, но тоа беше во понудата. Повторувам, никој од нас не помисли да го искористи тоа – рече Шаиновиќ, кој по Милошевиќ заврши и самиот во Хаг.

Гледате Милошевиќ имаше некоја слична понуда како Никола Груевски но тој не ја прифати.