Докторката Елизабета Ристановиќ, молекуларен биолог и физиолог во Воената медицинска академија (ВМА), рече дека руската вакцина против ковид 19, Спутник 5 е прва вакцина која има за цел да ја смири паниката, да ја смири пандемијата, така што светот да може да продолжи таму каде што застана пред пандемијата.

Според неа, Гамалеј е добро познат руски институт за микробиологија.

Тоа е многу кредибилен институт кој има своја историја. Николај Гамалеј е татко на микробиологија, тој беше студент на Институтот Пастер и тој беше првиот што ја донесе вакцината за беснило во Русија, вели таа.

Рускиот Гамалеј, кој ја направи вакцината против корона, е единствен што има лиценца за вакцината против ебола!

Според неа, Институтот Гамалеј беше единствениот во светот кој доби лиценца за вакцината против ебола, токму на платформата на која сега се произведува вакцината за ковид 19, а тоа е платформата со аденовирус.

Таа истакна дека околу 2.000 луѓе во Гвинеја ја примиле вакцината за ебола.

Исто така, вели таа, научниците од тој институт интензивно работеле на производство на вакцина против грип, сарс и мерс, а тие искуства веројатно ги користеле и за оваа вакцина.

Што се однесува до оваа вакцина, судејќи според механизмот, односно платформата на која е произведена, може да се каже дека е безбедна, рече Ристановиќ.

Платформата на која е произведена е аденовирус, кој често предизвикува настинки кај луѓето, а кој се користи овде како носител каде е вграден мал дел од геномот, што може да предизвика имунолошки одговор на коронавирусот, објасни таа.

Нема производство на ефикасна вакцина, ниту пак вакцина без претходно знаење за имунолошкиот одговор и односот што постои помеѓу патогенот и човековиот имунолошки одговор, што е многу комплексно, истакна Ристановиќ.

Според неа, ова е работна вакцина, прва вакцина која првенствено има за цел да ја смири паниката, да ја смири пандемијата и светот да продолжи таму каде што застана.

Таа вели дека во иднина веројатно ќе има поефикасни вакцини и додава дека многу институти во Русија работат на производство на други и различни вакцини и дека многу институти во светот работат на слични платформи.

Колку ќе трае имунолошкиот одговор зависи од многу фактори, затоа што сега можеме да судиме само од слични искуства, а искуствата се однесуваат на претходните епидемии на слични вируси. Искуствата покажуваат дека имунитетот во смисла на хумуралниот имунитет на антитела трае две до три години, а целуларниот, односно мемориски Т-лимфоцити опстојуваат долго време, дури и години после контактот.

Таа потсети дека вакцината против детска парализа произведена од Институтот „Гамалеј“ спаси околу 20 милиони јапонски деца во 60-те години на минатиот век.


Напишете коментар