Многу е опасно кога луѓето не веруваат во Бога, но, исто така е многу опасно да не веруваат во пандемијата.

Неверувањето во пандемијата на коронарниот вирус и занемарувањето на мерките на претпазливост се исто толку опасни како и неверувањето во Господ, изјави денеска рускиот патријарх Кирил и повика на почитување на сите анти-епидемиолошки мерки

Многу е опасно кога луѓето не веруваат во Бога, но ова е исто така смртоносно опасно. Тоа е еднакво опасно како денес кога луѓето кои не веруваат во ширењето на инфекцијата и не се заштитени од оваа инфекција, рече патријархот Кирил, пренесува ТАСС.

Тој посочи дека само едноставна небрежност за време на пандемија може да предизвика појава на болеста.

Значи, ве повикувам сите, драги мои, да дејствувате во согласност со овие барања на модерната медицина за сите нас денес, за целото човештво. Сите овие барања и препораки не смеат да се игнорираат, рече патријархот на Москва и на цела Русија.

Поглаварот на Руската православна црква исто така ги повика верниците да не ги забораваат мерките на претпазливост при посета на црквите и да обрнат внимание на нивното семејство за време на пандемијата.