Руските истражувачи, кои работат на вакцина против коронавирус, развија имунитет на инфекцијата откако сами ја тестираа.

Научниците од Центарот за истражување на епидемиологија и микробиологија Гамалеј, тоа го направија за своја заштита и за да можат да продолжат да работат на тој проект, изјави директорот на Центарот, Александар Гинзбург.

„Сите се живи, здрави и среќни“, рече Гинзбург на прашањето дали има несакани ефекти.

  • Заштитени се сите оние кои биле вклучени во развојот – рече тој. Гинзбург не кажа колку луѓе ја примиле вакцината, во која се користи ослабен вирус за да се испорачаат мали делови од патогенот и да се зајакне имунолошкиот одговор.

Тој изјави дека вакцината ја примиле широк спектар на оние кои работат на вакцината, пред-клинички истражувачи и технолози.

Истражувачкиот центар ги чека резултатите од тестовите извршени на мајмуните со цел да побара дозвола од Министерството за здравство да започне клинички испитувања врз луѓето, посочи Гинзбург.


Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *