Американската армија го скрати времето потребно за активирање на артилериските системи на 20 секунди поради загриженост во врска со воената моќ на Русија и Кина, објави порталот „Брејкинг дифенс”.

Според порталот, сателитите и беспилотните летала овозможуваат оперативно пресметување на координатите на целите и предавање на артилериските системи. Во овој поглед, за време на неодамнешните вежби на полигонот Jума, времето помеѓу откривањето и преносот на координатите беше помалку од 20 секунди.

Како што изјави генералот Мајк Мареј, во случај на борбени операции против Ирак, нормално е да поминат 10 минути од откривање на целта до нејзино насочување. Од друга страна, ако зборуваме за непријатели еднакви на Америка, како што се Русија и Кина, 10 минути се премногу долги.

„Брејкинг дифенс” наведува дека САД за брзо одредување на локацијата на метите веќе од оваа есен ќе започнат да користат комерцијални сателити од ниска земјина орбита, беспилотни летала MKu-1C „Grey Eagle“ и сензори за земја, чии податоци ќе бидат обработени со помош на вештачка интелигенција во здружената база Луис-Меккорд во државата Вашингтон.

Според најавата на порталот, самоходната хаубица М109, МКу-1Ц „Сив орел“ или некоја копнена платформа ќе бидат тестирани како артилериски систем.

Проектот „Старлинк” на Илон Маск ќе биде користен во функција за обезбедување сателитски координати, и преку него да се обезбеди на целата Земја широкопојасна интернет врска. Реализацијата на проектот започна во февруари 2018 година. Вкупно, се планира лансирање на околу 12 илјади сателити, а уште 30 илјади сателити треба да бидат лансирани во орбити со надморска височина од 328 до 580 километри. Speaks X ја процени цената на проектот на 10 милијарди долари.