Американскиот Сенат покрена иницијативата САД да го купат рускиот систем за против воздушна одбрана С-400, кој е дел од турската армија.

На овој начин, ќе се постигне компромис помеѓу Вашингтон и Анкара и ќе и се овозможи на Турција да продолжи со производство на авионите од петтата генерација Ф-35.

Амандманот во Сенатот го поднесе Џон Тун, сенатор од Северна Дакота, барајќи тој да биде вклучен во нацрт-законот за распределба на средства од буџетот за 2021 година.

Овие средства ќе бидат искористени за набавка на системот С-400 од Турција.

Русија ќе има право да примени санкции ако Турција го прифати американскиот предлог за продажба на противвоздушни ракетни системи С-400, смета претседателот и член на извршниот комитет на Руската асоцијација за меѓународно право Анатолиј Капустин

Американскиот републикански сенатор Џон Тун предложи да се решат несогласувањата меѓу САД и Турција, што се појавија откако Анкара купи руски системи С-400, така што САД ќе ги купат тие системи од Турција, се вели во текстот на предлогот за изменување и дополнување на законот за одбрана. буџетот на САД. Услов за купувањето е гаранција на Анкара дека за добиените пари нема да купи воена опрема што не ги исполнува барањата на НАТО.

Тој предлог целосно се вклопува во претставата „Чичко Сем“ – непринципиелен службеник кој може да купи и продаде сè. Може да се предложат многу работи, но другото прашање е како ќе се однесува Турција. Мислам дека не е во нивни интерес да се согласат со ваквите предлози, затоа што, се разбира, тоа ќе доведе до влошување на односите меѓу Русија и Турција, па дури и до примена на некои санкции од наша страна – рече Капустин.

Тун е координатор на републиканската фракција во Сенатот на САД. Сепак, неговата висока позиција не гарантира дека републиканците ќе го поддржат неговиот предлог.


Напишете коментар