Неколку туристички агенции од Македонија, веднаш по укинувањето на епидемиолошката контрола и задолжителните ПЦР тестови, веднаш започнаа да организираат еднодневни патувања во најблиската соседна општина во Србија, пишува дневниот лист Данас.

Врање, кој е оддалечен шеесетина километри од Куманово, а помалку од стотина километри од Скопје, беше во вистинска „опсада“ на соседите од соседната земја во текот на денот до затворање на кафулиња и ресторани во 20 часот, пишува весникот.

Според пишувањето на Данас, туристичките агенции нудеа автобуски превоз од Куманово до Врање и назад по цена од 350 денари, што е близу седум евра или нешто повеќе од осумстотини динари.

Аражманот не нуди никаква организирана туристичка турнеја, но повеќето од околу триста Македонци го искористија денешното патување во Врање за да ги посетат рестораните и кафулињата во Врање, а епицентарот на патувањето беше продавница во неодамна отворениот хипермаркет на компанијата Лидл каде денови имаше неопислива толпа, пишува дописникот на Данас од Врање.

Македонците беа многу активни во текот на денот и на локалниот пазар и локалните бутици во Врање.