Американската компанија СИТЕ, специјализирана за следење на исламистички веб-страници, цитираше еден џихадист на својата веб-страница. За нападот во Виена: „Џихадистот вели дека нападот во Виена е“ сведување на сметките за учеството на Австрија во коалицијата предводена од САД.

Нападите беа извршени на шест локации, а досега се потврдени тројца мртви, вклучувајќи и еден терорист, иако некои медиуми јавуваат дека има најмалку седум жртви.

Заканите се појавија на официјалниот Твитер профил на виенската полиција веќе во првите минути по нападите.

Се колнам во Алах, ова е само почеток – напиша извесен Абдилмунтаким ал Ираки.

Со вољата на Алах, оваа битка нема да заврши во Ирак или Сирија. Ние ќе победиме. Подгответе се, бидејќи борбата штотуку започна – изјави тој, а налогот наскоро беше суспендиран.

Белата униформа на радикалните екстремисти симболизира колку се чисти тие и нивната вера. Терористите што ја нападнаа Виена имаа таква униформа и тие зад себе оставија масакр. Тоа е само една од пораките, предупредува Стеван Ѓокиќ, советник за безбедност.

Ѓокиќ не се сомнева дека зад вечерашниот напад се крие многу опасна порака.

Терористите полека и се предаваат на австриската полиција. Но тоа што е важно е фактот дека тие носеа бели униформи – и тоа се двете работи што кажуваат дека ова не е крај за нив. Првата работа е предавањето, а втората е таа бела униформа што симболизира колку се чисти тие и нивната вера.

Според нивните „правила“, ова би било предупредување, или како што некој вели „првиот бран“. Австрија има сериозни безбедносни служби, вистинско чудо е што се случи ваков организиран терористички напад, иако не е важно колку се силни службите, обично зависи од тоа дали терористите сакаат или не сакаат да го извршат нападот, заклучува Đокиќ.

Австрија е сега во страв и се стравува дека во наредните денови може да се повторат слични напади.