Кој ќе ги заштити сведоците кои треба да се појават во Хаг на судењето против Тачи и другите обвинети, останува да видиме.

Hašim Tači

Некои сведоци на монструозните злосторства на терористичката Ослободителна војска на Косово (ОВК), кои треба да сведочат на претстојните судења во Хаг против нејзините водачи Хашим Тачи, Кадри Весеjiи, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи, ќе побараат од судот да се грижи за нивната безбедност во Србија.

Hašim Tači

Одлуката за тоа кој ќе ги штити сведоците пред, за време и по судскиот процес сè уште не е разгледана, а Србија би можела да ги обезбедува овие сведоци само ако судот побара од нашата земја да обезбеди меѓународна правна помош, објаснуваат соговорниците.

Специјализираното обвинителство на Косово смета дека Тачи и останатите тројца обвинети треба да останат во притвор затоа што постои реална опасност од влијание и заплашување на сведоците, како и ризик од мобилизирање на нивните приврзаници и попречување на постапката“.

  • Постои сомневање дека владини претставници лојални на Тачи и Весеj неодамна извршиле коруптивни исплати на потенцијални сведоци на обвинителството, наводно за патни трошоци, иако тие трошоци ги плаќа судот во Хаг – изјавија обвинителите.