Хрватскиот генетичар Мирослав Радман даде своја прогноза за тоа што ќе се случи со вирусот корона во наредниот период.

Хрватскиот научник Мирослав Радман, кој е исто така член на Научниот совет на Владата на Хрватска, коментираше за коронавирусот и смртноста од ковид. Исто така, како генетичар, Радман ги даде своите предвидувања за тоа како може да се развие вирусот.

Многу малку може да се предвиди со оглед на ширењето на ковид-19. Луѓето се доволно паметни да не предвидуваат затоа што немаме елементи за предвидување на иднината. Најважната информација е последицата од овие инфекции. Повеќето случаи се асимптоматски и смртноста паѓа нагло со текот на времето, затоа не треба да паничете, вели тој.

Според него, би било добро да се знае зошто смртноста се намалува. Не се намалува само затоа што помладите луѓе се заразуваат, особено во текот на летото. Интересен е фактот дека смртноста нагло опаѓа во споредба со февруари и март, рече Радман.

Како генетичар, тој го сподели своето мислење за тоа што може да се случи со вирусот. Тој смета дека вирусот ќе исчезне.

И, научниците кога немаат податоци не можат да бидат функционално научници ако немаат податоци. Како генетичар, предвидувам дека вирусот ќе изумре со акумулирање мутации, сопствени грешки во копирање, бидејќи оние вируси кои имаат РНК, а не ДНК како геном, мутираат околу 100.000 пати повеќе”.

Вирусот може да исчезне од генетска смрт ако акумулира толку многу грешки во мутацијата. И јас го предвидувам тоа затоа што немаме податоци за иднината, што по дефиниција е непознато, рече Мирослав Радман.