Зајакнувањето на имунитетот треба да претставува секојдневна грижа, не само во здравствени кризи, како што е епидемијата на коронавирус.
Природно е што многумина се интересираат за оваа тема, па затоа бараат одговори на различни страници. Има многу непроверени и несигурни информации, совети и препораки.

Проф. Д-р Борислав Каменов, имунолог, рече дека е важно да се земаат витамини Ц и Д, како и цинк и селен, секој ден за да се зајакне имунитетот.

  • Имунитетот се гради во текот на животот. Тој е изграден дури и пред раѓањето за време на престојот во мајчината утроба … Треба да поминат неколку недели пред сè да се случи, за да се подигне нивото на витамин Д. Потребно е време да се подигне овој витамин во организмот – рече Каменов.
  • Витаминот Д не се внесува само преку храна, тој се внесува преку сонцето. Кога нема доволно, ние сме во голем дефицит – забележа тој.

Тој исто така зборуваше за важноста на пробиотиците и истакна дека тие се важни кога „нашето тело е натоварено со вируси и отрови“. Зборувајќи за храната и дали во неа има природни пробиотици, тој рече дека ги има, дека постојат и дека многу луѓе го знаат тоа. Меѓутоа, кога некој има проблем, природните пробиотици не му помагаат.

  • Пробиотиците нè штитат од вируси … а оние со витамин Д имаат комплементарно дејство – рече тој, додавајќи дека треба да се прочитаат декларациите, бидејќи одредени препарати можат да бидат „доста штетни“.