Почнува продажбата на луксузот во кој Мило Ѓукановиќ уживаше а тоа го плаќаше со државни пари. Во текот на следната недела, ќе биде продадена луксузната лимузина во која се возеше поранешниот премиер на Црна Гора, Душко Марковиќ, а потоа, до крајот на месецот, ќе биде продадена и лимузината на Мило Ѓукановиќ.

Душко Марковиќ и Мило Ѓукановиќ се возеа со Мерцедес-Мајбах за време на владеењето на ДПС. Според извор од Владата на Црна Гора, според сегашниот план, двата луксузни автомобили ќе се продаваат на странска онлајн аукција. Ќе се оди на странска аукција со цел да се постигне највисока можна цена.

Луксузниот мерцедес на Марковиќ, иако е ист тип на автомобил, е сепак во сенка на мерцедесот на Мило во последните две години. Според проценките, за секој од овие два автомобили, при набавката, со дополнителна опрема, биле платени околу еден милион евра.

Двата луксузни мерцедеси ќе се продаваат. Прво, оној во кој возеше поранешниот премиер и деновиве таа работа ќе се влезе во постапка на реализација. Тогаш на ред е мерцедесот на Ѓукановиќ. Блиндираното возило на сегашниот претседател не се продава во исто време, поради процедурални причини, вели извор од црногорската влада.

Инаку, откако е формиран новиот владин кабинет, постои опструкција од Управата за имот. Така, сè уште не е познато од кој дел од буџетот за Мило Ѓукановиќ е купен блиндираниот мерцедес, со кој тој одел на партиски настани и се возел дури и кога не бил на функција. Засега не е познато точно, но се сомнева дека парите биле обезбедени од Агенцијата за национална безбедност.