Воздушни сили, какви што не се видени со години на Балканот, беа собрани од грчката вежба Иниохос 21, која завршува денес.

Во таа вежба учествуваа воздушните сили на седум земји.

Според порталот Балканска безбедносна мрежа, во вежбата од 12 до 22 април во Грција учествувале и авиони од Израел, Франција, САД, ОАЕ, Шпанија и Кипар.

Авијацијата на седумте земји вежбаше воздушни битки, стекнувајќи доминација во воздушниот простор, уништувајќи го системот за противвоздушна одбрана на непријателската територија, борбени операции за пребарување и спасување, напаѓајќи површински цели, поддржувајќи ја морнарицата и разузнавањето, се наведува во текстот.

Порталот додава дека станува збор за најголема авијациска вежба на Балканот и меѓу најголемите во Европа. Од 2015 година, оваа грчка воена вежба има меѓународен карактер, се одржува еднаш годишно и ги симболизира напорите на Атина за зајакнување на врските со сојузниците на НАТО и Блискиот исток.

Во вежбата учествувале Ф-15, Ф-16, рафал, мираж 2000, Ф-18, Ф-4, беспилотни летала, воздушни танкери, хеликоптери AW139, AH-64, CH-47 и други авиони.

Вежбата е симбол на напорите на Грција за зајакнување на вооружените сили и врските со НАТО и сојузничките сојузници во услови на тензии со Турција. Односите меѓу двете земји беа обележани со минатогодишните гранични инциденти и спорот за правата на нафта и гас на Медитеранот. Атина забрзано ги модернизира своите вооружени сили сили со пакет вреден над 11 милијарди евра во следните пет години, се додава во текстот.

Грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис исто така на вежбата изјави дека земјата ќе продолжи да ги зајакнува своите одбранбени способности и да ги подобрува своите вооружени сили, односно дека ќе се стреми да одвои два проценти од БДП за одбрана, во согласност со целите на НАТО.

Порталот потсетува дека Грција особено ја интензивираше воената соработка со Соединетите држави, со кои има се поголем број вежби, ја модернизира флотата авиони Ф-16 и договорени се инвестиции во развој на заедничка воена инфраструктура. Покрај заедничките вежби, со Франција е склучен договор за набавка на 18 борбени авиони за 2,5 милијарди евра.

Атина исто така развива воена соработка со Кипар, Израел, ОАЕ и Саудиска Арабија. Покрај заедничките вежби, со Израел е потпишан договор од 1,6 милијарди долари за изградба на центар за обука на воени пилоти. Грција и ОАЕ потпишаа договор за надворешна политика и одбранбена соработка, во ноември 2020 година. Тој содржи клаузула за взаемна помош во случај на закана за територијалниот интегритет, се додава во текстот.