Дури 4 главни балкански градови се најдоа на светската ,,топ“ листа на 10 најзагадени градови во светот. На 2 место е Белгард, Приштина се наоѓа на 6 место, Скопје е на 8 место, а Сараево н 9 место. 

Скопјани деновиве почнаа да го чувствуваат зимското загдување, а поплаки стигнуваат и од охриѓани. Извесно е дека греењето на дрва е главен причинител на енормната загденост.