Еден од патниците во автобусот го раскажа своето искуство од ова патување.

  • Беше ужасно. Заминавме вечерта на 4 јули. Три лица беа тестирани на границата. Кога стигнавме таму, ни беше кажано дека дојдовме на најбезбедно место, дека не ни требаат маски, дека сè е добро. Никој не нè пречека на влезот во вилата. Еден локален водич не однесе во собите и тоа е тоа – вели српски турист.

Бевме тестирани од луѓе без никаква легитимација.

Наскоро по нивното пристигнување, тие имаале средба со луѓе без никакви легитимации, и не знаеле кои биле.

  • Стигнавме во недела попладне. Во средата се вративме од плажа околу два часот попладне и бевме пречекани со порака, вметната под вратата, во која се вели дека еден патник од нашиот автобус бил позитивен за вирусот корона и дека не смееме да ги напуштиме просториите сè додека не тестираат дополнително. Во шок го повикавме водичот кој ни рече дека ќе се појави во текот на денот. Ние останавме во собите до четвртокот. Околу 12 часот нè однесоа низ споредните улици како лепрозни за тестирање. Тестирањето го правеле луѓе кои не се претставиле, ниту пак има лична идентификација, картичка или нешто слично – посочува револтираниот турист.

Таа наведува дека по тестирањето, сите се вратиле во своите простории.

  • Се вративме во нашите простории. Водичите ни даваа храна и пијалок. Ни беше кажано дека резултатите ќе бидат готови во петок наутро, но ништо од тоа. Во петокот вечерта, околу 23 часот, дојде еден водич да ни каже дека одлуката на градоначалникот е да се вратиме дома без оглед на резултатите. Не добивме никакви информации за денот на заминување. Утрово бевме известени дека сме негативни со тропање на вратата и бевме информирани да се подготвиме затоа што заминувавме во 12 часот. Грчкиот автобус не носеше нас негативите во едниот и позитивните во другиот автобус до грчката граница каде што нè чекаше нашиот автобус. Да не заборавиме дека имавме полициска придружба цело време, како да сме криминалци, а не протерани туристи – рече патник од група туристи кои биле на Евија.

Слична ситуација доживеал и друг турист од Србија

Таа дошла со своите две ќерки, исто така, на островот Евија, каде не останала долго.

  • Дојдов со моите две ќерки во Евија на 5 јули, така што меѓу последните не пуштија да преминеме награницата. Патувавме од Нови Сад 22 часа и на границата со Бугарија и Грција тестираа само доброволци, од кои во нашиот автобус имаше тројца. Два дена откако пристигнавме, добивме информација од водичот дека една од жените од нашето место кое било тестирано на границата е позитивно и затоа сите сме должни да се изолираме сè додека не се тестираме – вели мајка на две ќерки.

Тие биле тестирани, но им било кажано дека без оглед на резултатот, тие морале да одат дома.

  • Бевме тестирани еден ден подоцна и се зборуваше дека резултатите ќе пристигнат за 24 часа, цел ден чекавме порака од водичот за да добиеме информации во вечерните часови, околу полноќ дека резултатите сè уште не се готови, но дека сите (без оглед на исходот од тестот) се враќаат дома. Се спакувавме утрово затоа што ни беше кажано дека ќе тргнеме до 11 часот. Нашиот тест беше негативен, но сè уште не сме го добиле писмено. Три дена пливање и три дена седење во собата, не можевме да одиме во продавница или на плажа – објаснува та.

Таа додава дека агенцијата со која се во контакт не знае ништо и не е информирана за тоа што се случува. Наводно, сè било одлука на Грците, а на нив им било понудено бесплатно патување за следната година.


Напишете коментар