Извозот на турски оружје во Азербејџан е зголемен за шест пати од почетокот на годинава, од 20 милиони на 123 милиони долари во споредба со претходните години, објави Ројтерс, повикувајќи се на податоци на Здружението на турските извозници.

Според агенцијата, продажбата на беспилотни летала и друга воена опрема се зголемила за 77 милиони долари еден месец пред почетокот на борбите во Карабах. Повеќето испораки беа извршени во периодот по јули, кога беа одржани воени вежби на вооружените сили на Турција и Азербејџан.

Продажбата на беспилотни летала, ракетни системи и муниција нагло порасна од 278.880 на 36 милиони долари во август, а во септември достигна 77,1 милиони долари. Минатиот месец, Азербејџан се најде на првото место според увозот на турски оружје.

Да потсетиме, постојаниот претставник на Ерменија во ООН, Мгер Маргарјан, претходно на седницата на Комитетот за разоружување на Генералното собрание на ООН изјави дека Азербејџан однапред се подготвуваше за офанзивата врз Карабах. Тој изјави дека азербејџанската страна го затвори воздушниот простор една недела пред офанзивата, подготви воени резерви и конфискуваше цивилни камиони за воени потреби.

Тој потсети дека во пресрет на почетокот на воените акции, „Министерството за одбрана на Азербејџан го одби барањето на набудувачите на ОБСЕ да извршат мониторинг по линијата на раздвојување“.