БАЊА ЛУКА – Србија ја сака, почитува и поддржува РС, таа е должна да го стори тоа не само со мнозинство граѓани, туку и со меѓународното право и Дејтонскиот мировен договор, а тоа резултира со должност на Србија да се грижи за Република Српска, изјави вечерва српскиот министер за надворешни работи Никола Селаковиќ.

“Српскиот народ во Република Српска треба да биде горд на она што го создаде. Република Српска може да се разедини само од оној што ја создаде, бидејќи тоа е историски и политички фактор и непроменлив факт”, рече Селаковиќ во видео обраќањето на церемонијата. Академија во Бања Лука по повод Денот на РС.

„Србија сака да му помогне на целиот наш регион, да стане двигател на економскиот развој, што ќе ја замени етикетата на конфликтот и тешкото минато со атрибути на заеднички и успешен напредок и иднина за која треба вредно и посветено да се работи“, рече Селаковиќ.