Обединетите нации, Велика Британија и другите прават притисок за обновување на дијалогот меѓу Израел и Палестинците. Тие посочуваат дека сè додека не се решат причините за нивниот конфликт, секогаш постои шанса за нова опасна ескалација, пишува Би-Би-Си .

Постојат контрадикторни извештаи за тоа што го поттикнало насилството во светото место кое го почитуваат и муслиманите и Евреите.

Единаесетдневните судири меѓу Израел и палестинската милитантна група Хамас следеа по ескалацијата на судирите меѓу Палестинците и израелската полиција во комплексот на џамијата Ал Акса.

Местото Ал-Акса го обожаваат и муслиманите, кои го нарекуваат Харам ал-Шариф (Благородно светилиште) и Евреите, кои ја нарекуваат планината на храмот.

Израелскиот министер за одбрана Бени Ганц рече дека израелската воздушна кампања во Газа ги следела плановите кои биле подготвени со години и месеци и дека со својот интензитет ги изненадиле милитантите на Хамас. Сите оперативни цели се постигнати, вели тој.

Воената акција е завршена. Сега е време за политичка акција, рече тој, додавајќи дека е потребен долгорочен мир по должината на границата.

Шефот на израелската служба за безбедност Шин Бет, Надав Аргаман, рече дека операцијата во Газа не била како другите досега и дека може да ја промени реалноста.

Правилата на играта се променија, го цитираше Јерусалим пост. Хамас пред оваа операција не е како Хамас ден потоа.

Највисокиот политички лидер на Хамас, Исмаил Ханија, рече дека исходот од конфликтот со Израел претставува квантен скок во историјата на конфликтот со непријателот.

Оваа битка ги порази илузиите на преговорите, рече Ханија, опишувајќи го отпорот како најдобриот стратешки избор за ослободување.

Како движење и раководство на тоа движење, ние ќе ја обновиме Газа со целиот наш народ и добрите луѓе на оваа нација и светот, додаде тој.

Откако беше објавено примирјето, и Хамас и Израел го дефинираа конфликтот како победа.