Короната не може да се спореди ниту со туберкулозата, ниту со сифилис, ниту со шпански грип, или со маларија и, се разбира, ниту со црната„ величествена “чума. Во историјата, ние бевме многу понеподготвени, а сепак се справивме многу подобро со многу потешки предизвици. Предизвикот денес не е толку силен, а нашиот одговор е особено болежлив, вели хрватскиот психијатар Роберт Торе.

Добро познатиот хрватски психијатар Роберт Торе вели дека тој „не гледа дека позитивно се спротивставивме и ја дочекавме короната“.

Се чини, всушност, дека короната победи, дека ние самите се вградивме во поредокот на короната, во еден вид “пакс корона”, рече познатиот хрватски психијатар Роберт Торе во интервју за Гласот на Истре, зборувајќи за епидемијата на коронавирус. Тој смета дека ние покажуваме поголема слабост отколку што е силата на самата корона.

Оваа агонија трае девет месеци, во кои ние не живееме, туку короната живее, не успеваме да најдеме конструктивен одговор, вели психијатарот, истакнувајќи дека тој не е приврзаник на ниту една теорија на заговор.

Тоа е премал настан, премногу слаба фаталност за да се класифицира како заговор. Тоа е болест која погодува еден до две промили од населението со фатален исход. Тоа не е еден процент, туку една десетина од еден процент. Би било добро да се види контекстуално колку луѓе починале од, на пример, болести како дијабетис, вели Торе.

Психијатарот Торе истакнува дека од дистанца од девет месеци можеме да видиме дека оваа пролет ние победивме во битка која и не се случи.

Добивме противник кој тогаш не се ни појави во тоа време. Тој противник тогаш малку кашлаше, и ова што се случува сега може да се нарече прв бран, а за кое не знаеме дали го достигнал својот врв. После него, можни се и втор, трет и четврти. Тоа е повеќегодишен процес. Не знам дали е дозволено да се зборува вака, но јас мислам така. Сите рационални субјекти работат три сценарија – најлошо, средно и најдобро. Најдоброто сценарио е ова да биде двегодишно чудо, а тоа е помалку веројатно сценарио, рече Торе.

Тој вели дека короната им ги открива своите тајни на научниците споро и на делови.

Вирусот мора да се претстави во својата можна смртност, да се претстави во низа свои манифестации за науката да може каже нешто дефинитивно за нив. А повеќето од суштинските работи во нашите животи се однесуваат на политички одлуки, за кои мора да се преземе одговорност. Стравот од короната го проектираше во науката потенцијалот што таа го нема, па може да има разочарување во научните достигнувања, вели психијатарот Роберт Торе во интервју за Глас Истра.