Заменик-обвинителот во Специјалното обвинителство во Хаг, Кваи Хонг Јип поднесе оставка денес по скандалот со досиејата што беа испратени до канцеларијата на т.н. ветерани. ОВК.

Според приштинската Газета експрес, тој поднел оставка затоа што неколку илјади досиеја, во кои имало имиња на сведоци и нивни искази, стигнале до Организацијата на ветерани на ОВК.

Како што се наведува, Ип бил во позиција на специјален обвинител некое време, по заминувањето на Давид Швендиман, и ги испрашувал членовите на т.н. ОВК кои беа повикани во Хаг како осомничени.

Организацијата на ветерани на ОВК, која се противи на постоењето на Специјалниот суд, вели дека досиејата што пристигнале во нивната канцеларија содржат оригинални документи на Трибуналот.