Шпанија стана првата земја во Европската унија што регистрираше повеќе од 900.000 инфекции со коронавируси.

Министерството за здравство на земјата објави повеќе од 11.000 нови инфекции, со што бројот на регистрирани случаи е 908.056 од почетокот на епидемијата.

Според овој критериум, Шпанија е на седмото место во светот.

По Шпанија, најтешко погодена европска земја е Франција, со повеќе од 750.000 инфекции, иако бројот на потврдени случаи зависи од опсегот на тестирање, што варира од земја до земја.

Според официјалните податоци, повеќе од 33.400 луѓе починале од коронавирус во Шпанија.