Откако ждрепката во Цирих во понеделникот ги формираше групите за светските квалификации во фудбал за следниот Мундијал, што ќе се одржи во Катар во 2022 година, се случи значителен проблем.

Според некои германски медиуми, Шпанија нема намера да им дозволи на своите репрезентативци да играат против самопрогласената Република Косово.

Fudbalska reprezentacija Španije

„За разлика од грчките и грузиските власти, шпанската влада всушност не дозволува нејзината репрезентација да се натпреварува против Косово ” . Оваа забрана е во сила затоа што има бројни паралели со она што се случува во Шпанија со барањата за независност на Каталонија, а Шпанија стои веќе долго време. на страната на Србија, која своевремено се бореше поради истите тенденции на Косово “, пишува споменатиот германски портал.

Оваа вест ја пренесао и шпанските медиуми. Велат дека евентуалното гостување на Косово би довело до нови демонстрации во Каталонија.