Во средата, по повод 76-годишнината од ослободувањето на логорот на смртта во Аушвиц, папата Франциско ги замоли луѓето внимателно да го следат идеолошкиот екстремизам „бидејќи такви работи можат да се повторат“.

Тој и се обрати на јавноста три недели откако беа забележани испади на антисемитизам во немирите пред американскиот Капитол на 6 јануари, и две недели откако беше осквернавена синагогата во Монтреал и покрај него беше запален оган.

Запомнете ги изразите на хуманост. Запомнете ги знаците на граѓанското општество. Меморијата е услов за подобра иднина во мирот и братството – рече тој, кој го посети Аушвиц во 2016 година.

Не верувам дека ќе биде мирно, ќе дојде ден кога на сите ќе ви биде жал поради тоа што сте биле радикални националисти. – додаде тој

„Бидете загрижени за тоа како започна овој пат на смрт, истребување и бруталност“, рече тој, осврнувајќи се на зголемувањето на нацистите на власт во 1930-тите, на бранот екстремистички национализам.