Германската канцеларка Ангела Меркел призна дека ситуацијата во таа земја, во врска со борбата против вирусот корона, е надвор од контролата на властите.

Според весникот Билд, таа отворено зборувала за неуспехот на владата на видео-конференцијата со шефовите на фракциите ЦДУ / ЦСУ во Бундестагот и во покраинските собранија.

Состојбата излезе надвор од контрола, ја цитира весникот канцеларката.

Таа посочи дека бројот на нови пациенти мора да се намали на 50 на 100.000 жители и наведува дека сега сите се среќни кога е таа под 200.

Меркел го призна и неуспехот на властите, велејќи дека здравствените служби немаат можност да ги следат контактите на пациентите.

Особено е важно за канцеларката да го отежни патувањето или целосно да го забрани.

Сто пати го поставив прашањето зошто не можеме да го забраниме патувањето, рече таа.

Таа додаде дека постојано добивала одговор дека Германија е слободна земја, дека е можно да се ограничи радиусот на движење, но дека е тешко да се забрани патување во светот.

Меркел сака да го направи патувањето непривлечно и непријатно со остар режим на влегување во земјата.

Што се однесува до отклучувањето, таа вели дека во моментов не е можно да се зборува за тоа.

Ќе мора да отвориме поинаку отколку што беше решено – прво градинки и училишта, потоа продавници и рестораните, објасни германската канцеларка.