Како што влегуваме во оваа нова година, полна со надеж, вознемиреност и лузни од 2020 година, би било убаво да погледнеме наназад како луѓето ја замислуваа 2021 година пред еден век.

Тие неодамна ја имаа преживеано Првата светска војна и шпанскиот грип во 1918 година и беа сведоци на технолошка револуција. Електрична енергија, комерцијална авијација, радио и многу други иновации беа нови. Па, како тие замислуваа дека овие работи ќе го трансформираат нивниот свет?

Весникот од 1921 година беше полн со предвидувања. Некои од нив беа точни, а некои беа многу погрешни.

Грешките се интригирачки, се разбира. На пример, Вечерните вести од Харисбург, Пенсилванија, предвидоа дека Мексико ќе биде помоќна сила од која било друга земја во Европа.

Сепак, точните предвидувања се секако поинтересни. Луѓето од 1921 година ги замислија чудесните придобивки што ги земаме здраво за готово денес – како што се контрола на температурата во нашите домови, полесно готвење и летање низ целиот свет. Тоа беа нивните фантазии и сега се нашата реалност.

Ова значи дека можеме да гледаме на светот позитивно, покрај сите неволји со кои се соочуваме, затоа што живееме и во нечиј свет од соништата, кој треба да го градиме според сопствените идни соништа.

Предвидувањата од 1921 година се следниве.

  1. Ќе бидеме господари на температурата

Чарлс Штајнмец, електро-инженер познат како „Волшебникот од Шенектадија“, напиша дело кое во тоа време беше многу популарно и во кое зборуваше за револуцијата во домовите.

„Кога греењето ќе се врши електрично, а јас сакам да имам 21 степен во мојот дом, ќе го поставам термостатот на 70 и температурата нема да се искачи над таа точка. Оваа температура ќе се одржи рамномерно, без оглед на времето надвор.

„Ова ќе важи и за топлите денови кога температурата надвор може да биде 32 или 37 степени. Истите електрични уреди ќе го оладат воздухот. Покрај тоа, ќе ја задржи и влажноста во просторијата“.

  1. Куќата ќе биде центарот на забавата

Штајнмец веројатно бил подготвен за Нетфликс. Еве што замислил:

„Нема да биде потребно да се оди во некоја угушена, слабо проветрена сала на музички концерт. Ние едноставно го ставаме приклучокот во штекерот, како што е случајот со правосмукалката или столната ламба и можеме да го донесеме концертот во нашите домови“.

„Музиката ќе се снабдува од централната станица и ќе им се дистрибуира на претплатниците преку жица, исто како што денес ја имаме нашата телефонска услуга. Можеби ова ќе биде можно и преку безжична врска, а домот ќе треба да биде опремен со радио приемник. Со подобрувањето на овој аранжман, може да слушнеме големи оперски ѕвезди како пејат во европските метрополи додека седиме во нашите библиотеки дома“.

  1. Електричната енергија ги движи нашите тркала

Штајнмез ја виде иднината на електричниот транспорт, но ние сè уште не ја стигнуваме во чекор. Може да се каже дека сонуваше за автомобилите и електричните скутери на Тесла… и решение за складирање што сè уште не сме го усвоиле.

„Најважната цел на подрумот денес е задоволително место за складирање на грејната печка, снабдување со јаглен и пепел. Со електрична опрема во домот, овие две намени, како и многу други од помало значење, се елиминираат. Па, каква конверзија можеме да дадеме на овој простор?“

„Со идните електрични подобрувања, ќе има промена во нашиот транспортен систем. Ќе има повеќе електрични автомобили и ќе се развиваат електрични велосипеди и трицикли. Поради нивната едноставност и ниска цена, тие ќе бидат достапни за сите. Нашите подруми ќе бидат место за нивно чување“.

  1. Книгите ќе ни читаат!

Во август 1921 година, Мајами Њуз имаше колумна на Мозес Фолсом со наслов „Сто години од сега“. Во своите предвидувања, тој исто така го опиша она што во суштина е аудио книга.

„До 2021 година, фонографскиот принцип може да стане практично непогрешлив и најдобрите книги ќе бидат репродуцирани во записите за употреба во многу различни стилови на говорни машини. Точните тонови на говорниците при изговарање на зборовите на драматургот, поет, учител, филозоф и романсиер ќе се пуштаат во библиотеката или во салонот на секој дом. Точните тонови на пејачот исто така верно ќе бидат репродуцирани на плочите за да траат долго откако гласот на пејачот ќе биде замолчен во сон што не знае будност.”

  1. Побрзо, посветло, подобро!

Истиот колумнист во Мајами Њуз даде неколку големи предвидувања, од кои некои се остварија, а некои од нив, како и еколошкото производство, сè уште не се остварија.

„Подвижни тротоари и лифтови може да се најдат во густо населени градови, а цевките можат да ги поврзуваат градовите и луѓето да патуваат во нив со брзина што ги заслепува сетилата. Фотографијата во боја ќе биде факт и огромно подобрување во филмските слики. Плимата и осеката може да се користат за напојување, како и сончевите зраци за топлина и енергија “.