Цената на биткоинот порасна над 27.000 долари за една ноќ, што не значи нема да се постават и нови цени! Секој нареден ден, најпопуларната криптовалута додава 1.000 долари на нејзината вредност. Вкупното зголемување беше близу 11%, што за помалку од две недели се зголеми за 45%.

Биткоинот во петокот навечер за прв пат ја сруши границата од 25.000, а ден подоцна веќе достигна 27.500 долари. Ако ја споредиме цената со истиот период минатата година, има зголемување од повеќе од 250%.

Институционалните инвеститори се перципираат како движечки фактори во овој период. Skybridge Capital вложи 25 милиони долари во декември; MassMutual 100 милиони долари во декември; и Guggenheim до 10% од неговиот фонд по цена од 5 милијарди долари!.

Покрај тоа, Федералните резерви на САД, заедно со другите централни банки, печатат пари, обидувајќи се да ги спречат најлошите ефекти врз економијата. Американскиот претседател Доналд Трамп исто така го повикува Конгресот да усвои уште поголем пакет за фискална поддршка, што ќе им овозможи на повеќе луѓе да го сторат тоа. Овие активности многумина ги сметаат за најверојатни катализатори на инфлацијата, поради што на биткоинот се гледа како на заштита.

Има инвеститори кои сметаат дека валутата само што започнува да расте. Финансискиот аналитичар и советник во Белата Куќа, Антон Скарамучи изјави дека биткоинот е во раната фаза на својот развој, а инвеститорот Тим Дрејпер напиша на твитер дека цената на водечката криптовалута ќе порасне десткратно до крајот на 2022 година.