Хрватската влада на седницата на 19 ноември го усвои нацрт предлогот за учество на вооружените сили на Хрватска во операцијата за поддршка на мирот на КФОР на Косово, според кој му предлага на парламентот да го зголеми хрватскиот контингент во КФОР од 40 на 150 члена и два хеликоптери на хрватските воени сили.

Нацрт-предлогот потсетува дека на 31 октомври 2018 година, хрватскиот парламент донесе одлука за учество на хрватските вооружени сили во операцијата за поддршка на КФОР на Косово, во согласност со која може да бидат испратени до 40 припадници во 2019 и 2020 година, со два хеликоптери.

„Бидејќи оперативната команда на КФОР, преку претпоставената команда за сојузнички операции, честопати ги известуваше сојузниците за потребата од завршување на операцијата на КФОР, Република Хрватска предлага да се зголеми хрватскиот контингент во операциите за поддршка на мирот на КФОР, од 40 на 150 припадници на хрватските вооружени сили. во Нацртот на тој предлог.
Исто така, се наведува дека Хрватска силно ги поддржува напорите на НАТО за одржување на безбедноста во Косово, како и во поширокиот регион, пренесува Косово на Интернет.

„Сегашната криза се одвива во нашето непосредно опкружување, во област што е значајна за Република Хрватска за стабилноста на целата област на Југоисточна Европа. Безбедносната состојба во Република Косово, која зависи од нарушени меѓуетнички односи, нередовна миграција, како и регрутирање борци на Исламска држава и нивно враќање, е исклучително важна заради можните последици врз односите на земјите од Југоисточна Европа и стабилноста на целата област. Кршењето на безбедноста во Република Косово може да има и влијанија врз хрватската економија “, се вели во предлогот на хрватската влада.

Се посочува дека 33-от хрватски контингент со 38 припадници на вооружените сили на Република Хрватска и два хеликоптери на хрватските воздухопловни сили во моментов е распореден во операцијата на КФОР. Области на дистрибуција се Приштина, Феризај и кампот кај Пеќ.