Полициското убиство на еден млад човек во Албанија поради кршење на полицискиот час уште еднаш ги разгоре политичките тензии меѓу социјалистичката влада и најголемата опозициска партија – демократите. Тоа беше првичниот предизвикувач за хаосот и протестите што траат веќе пет дена во Албанија.

Протестантите веруваат дека на преден план Албанија ќе се соочи со избори следната година, но сепак не веруваат дека овие протести сега нема да доведат до соборување на владата на албанскиот премиер Еди Рама.

Што се случува зад сцената на хаосот во Тирана

Идро Сефери има впечаток дека, иако опозицијата ги поддржа овие протести, тие изгледаат неорганизирани, бидејќи претежно млади луѓе се гледаат на улиците, кој што уништуваат се што ќе им се најде пред нив .

Протести у Тирани

„Не верувам дека во овој момент ќе се претвори во голем протест, но ситуацијата е таква што во Албанија секогаш постои подготвеност за протест. „Опозицијата е во тој статус подолго време и сигурно ќе изврши притисок врз владата за секој проблем што ќе се појави, иако таа не учествува на овие протести“, смета тој.

„Имаше апсење на полицаец кој уби млад човек, а министерот за полиција поднесе оставка … Значи, има правен епилог и политичка одговорност затоа што министерот поднесе оставка, иако е малку чудно што сето тоа се случи додека Рама не беше во земји “, – рече учесник во протестите.

На Западот му се потребни свежи лица

„Очекувам дека ќе се појават нови лица, а Зелената партија, која сега е во опозиција, но која спроведува стабилна проевропска, демократска политика веќе четири години, има голема шанса. Ни треба такво нешто, бидејќи има многу криминал во Албанија, како што имаше и во Црна Гора “, смета Бериша.

„Организаторот“ на протестот почина пред неколку дена

Настанот што ја запали Албанија се случи во вторникот. Клодијан Раша е убиен откако не одговорил на барањата на полициските службеници да запрат поради нарушување на ноќниот полициски час.