Од петокот, Хрватска е на „жолтиот список“ што се однесува за Словенците, така што на границата преовладува построг режим. Последица на тоа е зголемување на бројот на коронавирусни инфекции во земјата. Ова беше особено тешко за Словенците кои дојдоа во Истра на летни одмори, па дел од словенечките гости „избегаа“ од Хрватска во четвртокот и петокот заради построгиот режим на границата.

„Тие гости требаше да останат со нас до саботата, но претходно се спакуваа и заминаа затоа што не знаат што ќе се случи за неколку дена и дали ќе треба да се изолираат или не. Мојата сопруга денес беше во Копер и таа лично слушна дека некои словенечки гости се откажуваат од своето патување во Крк бидејќи не знаат како ќе се вратат. Досега никој не го откажа нашиот камп, но се плашиме од оваа ситуација затоа што луѓето се грижат “, рече Адријано Укушиќ, сопственик на семејниот камп„ Полидор “кај Фунтана во Истра, за списокот„ Јутарњи “.

Неговиот камп е отворен во текот на целата година и на него доаѓаат гости од Словенија, Германија и Австрија. Сепак, се стравува дека ситуацијата со соседната земја може да повлече и други пазари.

„По настанот во Задар, нашите резервации се откажани“

Сопственикот на кампот вели дека нивниот број на резервации се зголемил откако го отвориле кампот, но ситуацијата со коронавирусот во Задар сменила сè.

„Од тој настан, нашите откажувања за резервација започнаа повторно. Сега оваа ситуација со Словенија не мириса добро. Затоа што ако го заостри режимот на границата, прашање е што ќе се случи со туристите од други земји. Се разбира, луѓето се неодлучни и гледаат како ситуацијата ќе се развива понатаму “, рече Укушиќ за списокот„ Јутарњи “.

Сопственик на кампот во Савудрија: „Луѓето се плашат дека нивните граници ќе бидат затворени“


Напишете коментар