За кафето има толку многу спротивставени мислења што е невозможно да се избројат. Некои тврдат дека е многу корисно, други дека е штетно. Она што е факт е дека кафето го зголемува нивото на адреналин, што доведува до побрз проток на крв низ телото и зголемување на бројот на отчукувања на срцето. Но, тоа е само почеток…

Што се случува во организмот по 10, 20, 30 и 360 минути откако ќе се напиете кафе?

Исто така, кафето спречува допаминот повторно да се апсорбира во вашиот систем, поради што останува подолго во мозокот, а тоа доведува да се чувствувате позитивно и да бидете посреќни подолго време. А, задржувањето на допаминот е она што го тера мозокот да бара повеќе кофеин.

Погледнете какви промени се случуваат во вашето тело во првите 6 часа по пиењето кафе:

Во првите 10 минути

Кофеинот влегува во крвотокот и се шири низ целото тело, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок и на отчукувањата на срцето.

До 20 минути

Кофеинот се врзува за рецепторите на аденозин и го неутрализира заморот. Нивото на допамин се зголемува, што создава чувство на будност и фокусираност.

До 30 минути

Надбубрежните жлезди почнуваат да лачат повеќе хормони, а во овој период се шират зениците и видот може да стане поостар.

До 40 минути

Телото почнува да произведува повеќе серотонин, што ја подобрува работата на нервите во внатрешноста на ‘рбетниот мозок, а тоа доведува до подобрена координација и зголемена мускулна сила.

По 4 часа

Се забрзува метаболизмот и затоа согорувате енергија побрзо. Во овој период, телото почнува да ги разградува маснотиите.

По 6 часа

Течното кафе поминало низ вашиот организам и најверојатно ќе треба да уринирате. А дотогаш, околу половина од кофеинот што сте го консумирале ќе излезе од вашето тело.