Сестрата Гизела, која ја превзема грижата за Марадона поле 7 часот наутро по локално време, сведочеше пред судот.
Долго ќе се зборува за смртта на еден од најголемите фудбалери на сите времиња, аргентинскиот генијалец Диего Марадона. Аутопсијата покажа дека станува збор за пулмонален едем кој настанал како резултат на слаба функција на срцето. Но, тоа е повеќе или помалку сè што е сигурно пред да дојдат резултатите од токсиколошкото истражување објавено за денес.

Откако адвокатот на Марадона упати тешки опомени за небрежноста на лекарот, тврдејќи дека не може да верува дека никој не погледнал во легендарниот фудбалер или го проверил неговото здравје во последните 12 часа од животот, Аргентинецот Кларин дава нови детали за последните часови на фудбалската икона. Марадона, како што многумина тврдат, освен од медицинските техничари и психолог, бил проверуван редовно и последниот ден.

Кларин се повикува на судски извори од кои се дознава дека медицинскиот техничар Рикардо во средата околу 6.30 часот по аргентинско време (10.30 часот по наше време) проверил дали Марадона е во ред, пред да и ја предаде смената на медицинскиот персонал половина час подоцна, односно на сестра Гизела. Таа, пак, ќе му каже на судот дека, во времето кога таа се грижела за Марадона, тој сè уште дишел нормално.

Сестрата Гизела пред судот изјави дека последната личност што ја видел Марадона покрај неа жива е неговиот внук кој ги посети во вторникот околу 23 часот по локално време. Во секој случај, ова ја поткопува адвокатската теза дека Марадона никој не го видел 12 часа пред неговата смрт.

Понатаму е наведено дека околу 11,30 часот, односно половина час пред смртта на Марадона, според експертите за судска медицина, во неговата куќа влегле психологот Карлос Дијаз и психијатарот Агустина Косачов. Тие се обидоа да воспостават контакт со Марадона, но Марадона повеќе не им одговараше. Кога виделе дека нешто не е во ред, веднаш им помогна Гизела и внукот на Марадона, Макси Помарго, кои започнаа со процесот на реанимација.

Се урива и адвокатската теза дека брзата помош пристигнала половина час по повикот. Според сведочењето на судот, брзата помош пристигнала во рекордно време, а не помогнале ниту инјекциите на адреналин, па лекарите можеле да утврдат само смрт на Диего Марадона.

Тогаш вештаците за судска медицина земаа крв и урина од кои ќе бидат направени токсиколошки наоди, чии резултати ќе бидат познати во текот на денешниот ден.