Епидемијата на новиот корона вирус повторно се засилува, бројот на заразени расте од ден на ден, а експертите советуваат дека сега повеќе од кога било досега треба да се придржуваме до мерките за заштита.

Носењето маски, одржувањето на растојанието, избегнувањето допирање на очите, носот и устата со рацете и миењето на рацете што е можно почесто се подразбираат, а д-р Ана Глигиќ, познатиот светски вирусолог, откри што друго треба да направиме штом ќе се разбудиме за да го забавиме ширењето на вирусот.

Новиот корона вирус се пренесува на сите можни начини – со контакт, капки, по респираторен пат, по воздух, а сè уште не е докажано дека може да се пренесе преку храната што ја јадеме. Затоа ги советувам сите, покрај добро познатите мерки за заштита, да ги проветруваат просториите во станот секој ден, особено рано наутро, веднаш штом ќе се разбудат.

Ноќе, честичките на лебдечкиот вирус паѓаат на подот, а наутро со нашето движење ние повторно го креваме во воздухот. Бидејќи новиот корона вирус трае долго време во надворешната средина, докажано е најмалку 16 часа, а некои тврдат уште подолго, наутро тој е сè уште жив, па штом стигне до слузокожата во носот, тој почнува да се размножува во влажна средина. Исто така, препорачувам сите површини во станот што често ги допираме редовно да се чистат со средства за дезинфекција, вели д-р Ана Глигиќ и додава дека од самиот почеток на пандемијата смета дека маските треба да се носат на отворено токму затоа што до заразување може да дојде на разни начини.

Таа истакна дека се надева дека нема да чекаме долго за вакцината, бидејќи сите земји работат брзо на нејзиното производство.

Има простор за оптимизам, но јасно е дека короната не измами затоа што покажа својства што досега другите природни вируси ги немаат. Нашата судбина е во наши раце. Или ќе се заразиме, што е многу скапо за нашиот здравствен систем и значи големи жртви, или ќе се вакцинираме веднаш штом ќе пристигне вакцината и со тоа ќе создадеме имунитет, и ќе ја намалиме короната до мерка што нема да претставува проблем, вели Ана Глигиќ која стана светски позната по справувањето со заразата со вариола вера во поранешна СФРЈ.