Професорот Михановиќ од Градежниот факултет во Сплит вели дека Јадранот не е толку сеизмички загрозен и дека силни земјотреси се можни само во областа на Палагруша и Јабука. Фикет додава дека тие се во поактивна сеизмичка фаза

Серија земјотреси се почувствуваа синоќа и утрово во Јадранското Море, со најсилно влијание од 4,2 Рихтер. Сеизмологот Томислав Фикет за Х1 вели : “Ние сме во сеизмички активна фаза и таа е се уште активна во близина на Вис и Врлика”

Професорот Анте Михановиќ од Градежниот факултет во Сплит за ХТВ изјави дека судир на африкански и индоевропски тектонски плочи минувал низ Медитеранот. 

– Сè што се случува е во рамките на она што го знаеме, самиот јадрански дел не е толку сеизмички загрозен и податоците покажуваат дека таму нема силни земјотреси, освен на две локации, зоната Палагруша и зоната Јабука – вели Михановиќ.

Тој исто така рече дека земјотресот со јачина од 5,5 Рихтер, како што беше пред три дена, припаѓа на редок земјотрес што се случува еднаш во 500 години. 

– Што се однесува до периодот на враќање, тешко дека ќе се случи посилен земјотрес. Неговиот ефект е минорен за нас, само Палагруша беше разнишана, така што нема никаква посебна штета, освен нашиот страв – вели Михановиќ.