Во руската јавност не стивнуваат контроверзите околу предвидувањата на познатата слепа гатачка Вангелија Пандева Гуштерова, попозната како Баба Ванѓа.

И покрај фактот дека таа почина во август 1996 година, нејзините нови пророштва продолжуваат да се појавуваат. Во март оваа година, на пример, имаше вест дека Ванѓа, а тоа се покажа како точно, предупредувала за појавата на коронавирусот. Нејзиниот пријател Сергеј Косторној, кој беше учесник во емисијата „Всушност“ на Канал 1, објасни дека му било дозволено да го соопшти пророштвото само седум дена пред пандемијата. Сега тој сака да предупреди за датумот 22 декември 2020 година. Покрај тоа, Косторној објави кога коронавирусот ќе се повлече, весникот „Московски комсомолец“.

„На 22 декември 2020 година има пет двојки“, рече Косторној, додавајќи дека ако човештвото не го смени својот начин на размислување, продолжи да мисли само на профит и да води војни, тогаш светот може да биде зафатен со пандемија на друга сериозна болест.

„Имало периоди во историјата кога чумата уништила огромни области. Ова може да биде неочекувана војна“, предупреди тој.

Пријателот на Ванѓа исто така рече дека знае за пророштвото на Ванѓа за следната година, но сепак не можел да го објави во јавноста заради ветување даденото пред многу години.

Ми дозволи да направам прогноза за коронавирусот само седум дена пред нејзината појава, објасни тој.

Во врска со ова, Косторној истакна дека на 22 декември треба да се чека со претпазливост, бидејќи зборовите на Ванѓа за овој датум се многу вознемирувачки: „ќе се загрееме на сонцето, но црна сенка ќе падне на сонцето“.

Тој потсети дека на 21 и 22 декември, според научниците, ќе има страшен сончев одблесок.

„Како ова ќе влијае на психата на луѓето?“, се прашува Косторној.

Што се однесува до датумот кога панемијата на коронавирусите ќе се повлече, тој исто така посочи одреден датум.

„На 20 март, денот на пролетната рамноденица, проблемот со коронавирусот нема да биде толку итен бидејќи Земјата ќе влезе во петтата димензија“, рече тој.