Ракометниот тренер на Курсмулија, Аврам Илиќ, вели дека Албанците не биле непријатни кон него и неговите играчи, но тие не сакале да ги пуштат на Косово и Метохија, каде Куршумлија имал закажан натпревар со Мокра Гора.

Тој објасни декана преминот им барале документи, а потоа им делеле документи на спортистите на кои пишувало дека нема спортски настани. Кога ги видоа дресовите, тоа беше крај на патот за Србите.

  • Кога одиме на натпревари, обично одиме со наш превоз, овој пат патувавме со приватен превозник од Грачаница, можеби тоа е причината што не запреа. Иако, кога побараа од нас да ги отвориме торбите, ја видоа нашата спортска опрема и дресови, тогаш тие ни рекоа дека мора да се вратиме, дека не можеме да влеземе на Косово – изјави Илиќ за „Косово онлајн“.

На ракометарите им беше даден и документ во кој пишуваше дека „спортистите не можат да влезат во Косово затоа што се смета за закана за политичката внатрешна безбедност, јавното здравство и меѓународните односи“.