Шведска повторно постави неславен рекорд за смртност во државата. Имено, минатиот месец имаше повеќе смртни случаи отколку во кој било друг ноември во последните сто години, објави шведската национална статистичка агенција Статистика Шведска (СЦБ).

Вкупно се регистрирани 8088 смртни случаи во ноември, што е за 10 отсто повеќе од петгодишниот просек за тој месец, што изнесува 7383 смртни случаи, пренесува порталот Локална Шведска.

Ова е најголем број на смртни случаи забележани во ноември од 1918 година, година кога избувна шпанскиот грип, рече Томас Јохансон, демограв во СЦБ. Се разбира, примарна причина за оваа зголемена смртност е ковид-19, од што досега се починати 7667 Швеѓани. Само во ноември биле регистрирани 869 смртни случаи од ковид-19.

Денот со најголем број смртни случаи минатиот месец беше 15 ноември, кога починаа 292 Швеѓани. Но, секој ден од 12 до 27 ноември, починаа повеќе луѓе отколку во кој било ден во ноември од 2015 до 2019 година.

Шведскиот премиер Стефан Лофвен во вторникот исто така призна дека здравствените служби ја потцениле сериозноста на вториот бран на коронавирус во нивната земја. Да потсетиме, Шведска и во првиот бран, благодарение на екстремно благите епидемиолошки мерки, беше погодена многу посилно од соседните Данска, Норвешка и Финска. Иако во некои европски земји кои имаа воведено карантин имаше повеќе починати во споредба со Шведска.

Мислам дека повеќето луѓе во оваа професија не го видоа овој бран пред нив, тие зборуваа за различни кластери, рече Лофвен во интервју за шведскиот весник „Афтонбладет“. Ова беше практично прв пат премиерот да ја критикува, иако во завиткана форма, Агенцијата за јавно здравје и епидемиологот што ја води, кој е и главен архитект на крајно контроверзната шведска стратегија, Андерс Тегнел.

Според Њујорк Тајмс, агенцијата на Тегнел веќе не е единствената одговорна за управување со борбата против пандемијата и сè повеќе мора да ги дели своите овластувања со владата, која зазема се поактивна улога.

Во Шведска моментално има 74 смртни случаи на 100.000 жители, што е помалку отколку во Велика Британија (97) или Хрватска (87), но дури 10 пати повеќе отколку во соседната Норвешка (7).