Почитувањето на препораките поврзани со вирусот корона во Шведска не вроди со плод од пролетта, а јавните собири ќе бидат ограничени на осум лица, во споредба со претходната граница од 300 лица, изјави денеска шведскиот премиер Стефан Лофвен.

„Ова е нова форма за целото општество“, рече Лофвен на прес-конференција, објави Ројтерс.

„Не одете во спортски сали, не одете во библиотеки, не организирајте вечери. Откажи се што можеш “, рече шведскиот премиер.

Шведска го привлече меѓународното внимание поради нејзиниот необичен пристап кон пандемијата, со избегнување затварање на земјата и потпирање на доброволна усогласеност.

Стапката на смртност во Шведска е неколку пати поголема во однос на соседите , но е пониска отколку во големите европски земји.