Фотографијата е направена од сателит на Европската вселенска агенција

Научниците од Европската вселенска агенција направија неверојатна слика од површината на Марс, што докажува дека Божиќ веројатно не е празник што го славиме само на Земјата, пишува Дејли Меил. Сателитот Марс Експрес сликал силуета на ангел, со ореол и крилја, во близина на јужниот пол на Црвената планета. Стерео камерата со висока резолуција, исто така, сними нешто што неверојатно личи на стилизирано срце покрај него.

Овие форми се случајни, соопшти Европската вселенска агенција веднаш по објавувањето на сликите. Научниците објасниле дека тие се должат на геолошки карактеристики единствени за поларниот регион на Марс. Обично Јужниот пол на планетата е покриен со ледена капа, дебела најмалку една милја. Бидејќи во моментов е лето на долната хемисфера, снегот и мразот се особено тенки. Ангелската фигура е видлива поради образецот и составот на блиските полиња со дини, кои се карпести и богати со темни минерали како што се пироксен и оливин.

Научниците не се сигурни зошто дините се расфрлани низ Марс. Според сегашната теорија, минералите првично биле многу подлабоки под површината и биле потиснати од античката вулканска активност.

Препознавањето слики на ангели и човечки лица во неживи предмети се нарекува пареидолија, ментален феномен предизвикан од нејасно, неопределено и слабо препознавање на објектот и е тешко невообичаен кога станува збор за Марс.

Во 1970-тите, теоретичарите на заговор беа убедени дека вселенските сателити зафатиле „лице“ на површината на планетата, но научниците докажаа дека станува збор за случаен распоред на минерални дини.