Веста дека пакетот со 4.000 досиеја на Приштинскиот специјален суд за злосторства на ОВК, со седиште во Хагум, пристигна во канцеларијата на таканаречената организација на воени ветерани. ОВК предизвика паника и страв кај сведоците на злосторствата во Косово и Метохија во 1999 година.

Дали има обид за заплашување на оние кои се подготвени да сведочат во Хаг за злосторствата на ОВК, или дали досиејата навистина „протекоа“ од Обвинителството, истрагата треба да покаже, доколку има.

Засега се знае само дека пакетот со досиејата го донел маскиран човек и дека тој наводно оставил писмо во кое тврди дека во наредните денови ќе пристигнат уште 7.000 вакви документи. Ова го потврди претседателот на Организацијата на воени ветерани на ОВК, Хисни Гукати, наведувајќи дека во материјалот има и имиња на сведоци и дека станува збор за досиеја од Специјалниот суд.

Адвокатот Небојша Влајиќ, кој е на списокот правни застапници пред Специјализираните комори, смета дека ова е опасна лага.

  • Технички е невозможно некој да донесе четвртина кубен метар документи во пакет, да ги остави и да избега. Најверојатно, судот би дозволил да се изнесат толку многу трудови. Но, оваа лага е опасна затоа што зад неа стои закана за сведоците: „Знаеме кои сте, нема заштитени сведоци, нема анонимност!“ А, судот само што беше отворен во Хаг од безбедносни причини – вели Влајиќ.

Поранешниот заменик-обвинител за воени злосторства Драгоjуб Станковиќ потврди дека документите објавени во приштинските медиуми главно вклучуваат барања на Специјалниот истражен тим (СИТФ) за соработка и доставување информации до Белград и Приштина. Тој оцени дека потегот на Организацијата на борци, т.н. ОВК заплашува и не може да ги загрози постојните истраги.

  • Ова се општи барања за конкретни лица, но се чини дека тоа е направено заради рекламирање на нивната разузнавачка служба, како и за заплашување на сведоците – прецизира Станковиќ, додавајќи дека најверојатно станува збор за барања на СИТФ претходно испратени до Организацијата на бранители во врска со со разни податоци, па можеби сега блефира, бидејќи веќе ги има тие документи.