Лидерот на на партијата Има таков народ, која победи на изборите во Бугарија, Слави Трифонов беше итно примен во болницата Софијамед, откако се чувствуваше лошо во вторникот вечерта, дознава Лупа.бг. Сè уште нема официјално соопштение од партијата Има таков народ за состојбата на нејзиниот лидер. 

Во исто време, приватната клиника објасни дека тој бил сместен кај нив на контролни прегледи откако се разболел со Ковид-19. Според лекарите, нема опасност по неговиот живот.

Одамна е познато, иако неофицијално, дека здравјето на Трифонов е влошено поради подмолно заболување. Тој речиси и да немаше јавни настапи, а последното сведоштво за неговата состојба беше од францускиот новинар Жан-Батист Шастан од авторитетниот Ле Монд. По состанокот со лидерот на ИТН, тој напиша дека е „мртов блед“, не може да стане од каучот и категорично одби да биде фотографиран.

Веројатно од оваа причина, Трифонов нема намера да застане на чело на владата на неговата партија, ниту пак сакаше да биде вклучен во парламентарните листи на парламентарните избори.

На почетокот на април, самиот Слави објави на Фејсбук дека се заразил со коронавирус. Ова беше причината зошто тој се приклучи он лајн на почетокот на 45-то Национално собрание, кога оддалеку положи заклетва како пратеник. По скршувањето на зглобот на колкот во 2009 година, Слави Трифонов има трајни проблеми со нозете и периодично завршува во болница.

Пред неколку дена, Татјана Дончева, пратеник од редовите на БСП ( екс-комунистите ), коментираше за здравствената состојба на Слави: Може да извлечам заклучоци од состојбата на Трифонов од она што го видов на снимката, знаејќи дека ТВ 7/8 ги има најдобрите шминкери. Ако е тоа најдоброто што шминкерите го направија овој изглед на Слави Трифонов, работата не е добра, рече Татјана Дончева за БТВ.

Со години е познато дека на Трифонов му беше дијагностицирана мултиплекс склероза, што тој самиот го призна во своите мемоари. Иако Слави не ја прифаќа неговата дијагноза, неговата клиничка слика зборува за такво заболување. Трифонов беше сериозно повреден пред 12 години со нозете откако падна во бањата во хотел во Стара Загора.