За првпат по 800 години, на небото се појави „Божиќна звезда“. Така се вика заради својот изглед, но всушност не е звезда, туку феномен што се јавува поради спојот (пристапот) на Сатурн и Јупитер.

Овој редок феномен на небото над Водице го фотографирал фотографот Бруно Фантулин.

Таков голем спој се случи за последен пат во времето на Галилео, во 1628 година, но, како што изјави Хрватскиот астрономски сојуз, во тоа време никој не можеше да ја види оваа појава.