Во последните 24 часа, во Словенија беа потврдени 1591 нови случаи со коронавирус со 6938 тестови, а други 43 лица починаа од ковида-19, објави во саботата словенечката влада, додавајќи дека овие податоци сè уште не дозволуваат укинување на воведените епидемиолошки мерки Октомври.

Со потврдени инфекции од последните 24 часа, нивниот вкупен број се зголеми на над 74.000 од почетокот на епидемијата, од кои скоро 22.000 се активни инфекции во моментов, а бројот на смртни случаи се зголеми на 1.336 од почетокот на епидемијата.

Бројот на хоспитализирани е во мал дневен пад, така што сега има 1258 пациенти во болниците во кавидните одделенија, 66 помалку од петокот, а 194 сериозно болни пациенти се сместени во единиците за интензивна нега, објави Министерството за здравство.