Милијардерот Џорџ Сорос во изјави дека пандемијата на вирусот корона се заканува на опстанокот на Европската унија и во тој контекст, тој се залага за издавање на европски обврзници за помош на тешко погодените земји.

„Ако ЕУ не може да го разгледа ова сега, можеби нема да ги преживее предизвиците со кои се соочува сега“, рече Сорос во е-пошта на одговорот на прашањата на новинарите, објави Ројтерс.

“Тоа не е теоретска можност. Може да биде трагична реалност”, додаде тој.

Тој рече дека Унијата треба да има кредитен рејтинг ААА за издавање на такви обврзници, поради што треба да има овластувања за наплата на данок за да ги покрие трошоците на обврзниците.

„Има решение“, рече Сорос, американски инвеститор кој се прослави со успешен облог против фунтата од 1992 година, пренесе Хина.

Не може да се дава помош онаму каде што е дебе џебот . Некој држави се сиромашни , дајте им нив . Големите сили ќе успеат да опстанат со и без помош . Но како ќе се справат малите држави со буџет колку една улица во голема метропола.

Исто тој наведе дека има 2 фронта моментално во ЕУ. Како што вели едниот го сочинуваат Франција и Германија со нивните пријатели , а од друга страна биле Австрија , Данска , Шведска и Холандија .