Бранот грабежи започна на почетокот на октомври во областа на загрепска Трежњевка. Според утврденото сценарио, во непосредна близина на избраните цели и имало девет продавници и три бензински пумпи.

25-годишникот возел велосипед околу 100 метра кој што го извадил од автомобилот , а потоа, заканувајќи им се на вработените со воздушен пиштол, украл пари. Со пленот, тој со молскавична брзина се вратил во автомобилот, каде го чекале неговите пријатели од Србија на кои им дал пари и оружје, по што одделно го напуштиле местото на настанот.

Непознато е кое е четвртото лице кое што продолжило да го вози велосипедот. Најверојатно тоа е случаен минувач кој што бегал од настанот .

По завршувањето на кривичната истрага, тројцата крадци се предадени на надзорникот за старателство.